26 Mart 2011 Cumartesi

22. Ankara Uluslararası Film Festivali-3-KAVŞAK




Ankara’nın konforlu sinemalarından olan Büyülü Fener-Kızılay’a koştura koştura gittim, Batı sinemasındaki kısa film gösteriminden sonra. Büyük bir salon olmasına rağmen tıklım tıklım doluydu salon.

Filmin yapımcısı ve yönetmeni de vardı, kalabalığı görünce heyecanlandılar. Film sonrası da uzunca bir söyleşi oldu. Filmin öyküsünün doğuşunu anlattılar.

Bıçak Sırtı dizisini çeken yönetmenin ilk filmi idi Kavşak. Tecrübeli ve bu filmde de başarılı bir oyun sergileyen oyuncuların çoğu ücret almadan oynamışlar.Küçük bütçeli ve gişesi de çok fazla olamayan bu film vizyonda değerini bulamamış. Bu nedenle festivalin kalabalık olması yapımcı ve yönetmeni sevindirmiş. Sesinin duyulmasını ister tüm sanatçılar ya onlar da salondan olumlu bir geri dönüş aldılar. 

Öyküsü çok gizemli olmasa da anlatımı açısından başarılı film idi.

Yüzleşemediğimiz gerçeklere, şehirde yalnızlığa ışık tutmuştu yönetmen. Öykünün akışı ve kurgu sürükleyici idi.

Salon genel olarak beğenilerini ve teşekkürlerini iletti. Batı Sinemasındaki 17.00 seansına, yeni bir filme yani yeni bir yolculuğa çıkmak için söyleşinin 40. Dakikasında çıkmak zorunda kaldım.Benden sonra neler konuşuldu bilmiyorum ama akşam olması hasebiyle yoğun bir izleyici kitlesi birikmişti tüm salonların kapıları önünde.

Keyifli bir günde güzel bir Türk Filmi ile karşılaşmak iyi gelmişti bana. Eğer vaktiniz varsa festivale uğrayın derim.İyi seyirler.

Filmin bilgileri de şöyle:  

Kavşak
·        Yönetmen:Selim Demirdelen
·        Senaryo: Selim Demirdelen
·        Müzik: Selim Demirdelen
·        Görüntü Yönetmeni: Aydın Sarıoğlu
·        Kurgu: Selim Demirdelen
·        Oyuncular: Güven Kıraç, Sezin Akbaşoğulları, Cengiz Bozkurt, Başay Okay, Umut Kurt
·        Yılı: 2010
·        Süre: 95'
·        Web Sitesi:http://www.kavsakfilm.com
Güven, bir muhasebe şirketinde şef olarak çalışmaktadır. Mutlu bir evliliği, her şeyden çok sevdiği bir kızı vardır. Mesai arkadaşlarına kızının başarılarını anlatmaya bayılır. Kızı da ona çok düşkündür. Her gün okuldan eve gelir gelmez babasını arar. Güven, sıradan bir iş günün ardından şirketten çıkar, otobüse biner. Evinin bulunduğu ıssız sokak boyunca yürür, oturduğu üç katlı apartmanın önüne gelir. Dairesine girer, üstünü çıkarır, yüzünü yıkar, salondaki kanepeye oturur. Salon boştur. Ev boştur...



Papurika / Paprika
·        Yönetmen:Satoshi Kon
·        Senaryo: Minakimi Seishi, Satoshi Kon, Nobutawa Ike
·        Müzik: Hirasawa Susumu
·        Görüntü Yönetmeni: Kato Michiya
·        Kurgu: Seyama Takeshi
·        Yılı: 2006
·        Süre: 90'
·        Web Sitesi:http://www.sonyclassics.com/paprika/
Herkesin birbirinin düşlerini indirebildiği bir dünyada yaşamak nasıl olurdu dersiniz? Gelin bu sorunun cevabını Paprika'da arayalım. Psikiyatrik Araştırma Kurumu’nda çalışan üç bilim adamı, insanların düşlerini kaydedip izlemelerini sağlayan D.C. Mini adında bir makine icat ederler fakat onu korumayı başaramazlar. Eşi benzeri olmayan bu makine gizemli bir şekilde çalınınca, insanların bütün rüyaları ortaya dökülür ve düş ile gerçek arasındaki sınır kalkarak dünyaya cehennemi bir kaos hakim olur. Bunun üzerine teknoloji dedektifi Paprika, makineyi bulmak için işe koyulur. Venedik Film Festivali'nde gösterildiğinde büyük bir beğeni ile karşılanan Paprika, insan zihni ile oynayan kurgusu ile seyircinin kafasını karıştıran başarılı bir animasyon örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Ödüller: 
2008
 Chlotrudis; En İyi Görsel Tasarım
2007
 Fantasporto; Eleştirmenler Ödülü
2006
 Montréal Festival of New Cinema; Halkın Seçimi Ödülü
2007
 Newport Beach FF; En İyi Uzun Canlandırma Film
Sonuna kadar heyecanla seyrettiğim çarpıcı bir animasyondu. Seyretmenizi tavsiye ederimJ 


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin