22 Ekim 2009 Perşembe

Evet bayanlar baylar mevzu derin, söz sizin!



Bu gün bir yazı paylaşacak ve görüşleriniz üzerinden bir derin mevzuyu tartışmaya açacağım: Dostluk ve Cinsiyet

Yazar diyeceğini diyor , ya siz ne diyorsunuz?


Dostluğun cinsiyeti yoktur o aşka benzer

27-01-2002 tarihli Sabah Gazetesinde yayınlanmış olup romancı BUKET UZUNER tarafından yazılmıştır.

Deniz aradı. Deniz, 'iyi misin?' diye sormak için aradı. Özlemiş.
Yalnızca bunun için. Ne dertlerini anlatmak, ne benim özel hayatımı öğrenmek, ne de benden bir 'ricada bulunmak' için. Hayır. Yalnızca beni merak ettiği ve özlediği için. Bunun güzelliğini bilir misiniz?

Sizi yalnızca bu nedenle arayan kaç kişi var? Annenizi sormuyorum. Benim sorduğum sizi yalnızca siz olarak seven ve özleyen anneniz dışında birileri var mı hayatınızda?

Varsa o kişinin cinsiyeti kesinlikle ama kesinlikle önemsizdir, diyeceğim. Çocukluğumdan beri erkeklerle kadınların iyi dost olamayacağı konusunda beni eğitmek isteyen birçok insan, bana gına getirten şu meşhur 'ateşle barut yanyana durmaz' atasözünü burnuma dayadılar. Her bozulan dostluk ilişkimde bunu karşı cinsiyetler arası dostluğun yürüyemezliğine yordular. Sonra kendi bindikleri dalı keserek, bu kez de kadınların birbirlerini kıskanmaktan birbirlerini sevmeye, dostluk etmeye halleri kalmayacağını anlatmak için 'kadın kadının kurdudur' söylemini ortaya çıkartılar.

ARKADAŞLIK MAHRUMİYETİ Bu durumda dünyaya dişi olarak gelmiş bir insanın cinsiyeti yüzünden asla ama asla tek bir dostu olamazdı. Çünkü bütün erkekler bütün kadınlarla yalnızca sevişmek isterlerdi, bütün kadınlar da kendi hemcinslerini çok ama çok kıskanırlardı. Eh tabii bu durum kadını bütün hayatı boyunca bir tek sevgilisi veya kocasıyla arkadaşlık etmeye mahkum ediyordu. Yani yapayalnız bir paranoyak olma şansı (!) veriyordu.

Ben bu sözlerin hepsine hep güldüm, hâlâ da gülerim. Çünkü doğru değildir. Çünkü kötülüğün, kıskançlığın, cinsiyetçiliğin, aptallığın ve sığlığın cinsiyeti yoktur. Kendi yaşamınıza, çevrenize ve tarihe bakın, kötülük, ihanet, aptallık ve iyiliğin adresinde cinsiyet yoktur. Ayrıca insanları cinsiyetlerine göre sınıflamak, onları tıpkı renklerine göre ayırmak kadar büyük bir ırkçılık, kötülük ve (eğer dindarsanız) günahtır. Ama en çok kolaycılıktır.

… Oysa benim yaşantımın her döneminde güvenilir ve insancıl erkek dostlarım oldu. Benimle sırlarını bir erkek arkadaşlarıyla paylaştıkları kadar içten paylaşan, benim de aynı içtenlikle yaklaştığım, sevecen, yapıcı, duyarlı, karşılıksız yardıma hazır, üzüntülerim kadar sevinçlerimi de paylaşacak kadar gani gönüllü, her yaştan, farklı uluslardan sevgili erkek dostlar, güzel insanlar tanıdım, tanıyorum. Zaten dostluk bu değilse nedir? Tıpkı aşık olduğum erkekler gibi, yalnızca arkadaşım olan erkekler de hayatımı güzelleştirdi, zenginleştirdi. Onlar olmasaydı, yaşantım yavan, bereketsiz kalırdı

… Evet, zor iştir ve herkes başaramaz ama işte aslında ondan sonra özgürleşiyor, ancak ondan sonra yaşamınızı kaliteli kılacak dostluklara açılabiliyorsunuz.
Şimdi bu yazıyı yazarken bazılarını yılardır görmediğim, ama yazışmayı sürdürdüğüm, bazılarını belki bir daha hiç göremeyeceğim, bazılarıyla da geçen hafta kahve içmek, yemek yemek için buluştuğum dostlarım burnumda tütüyor. Sevgili dostlarım, iyi ki var(dı)sınız, hepinize teşekkür ediyorum.

Bana gelince, benim yakın dostlarım arasında kurtluk yerine dostluk eden çok sevgili kız arkadaşlarım da ol(du)uyor elbette. Çünkü dostluk güzeldir. Dostluk aşka benzer, yaşamı zenginleştirir, kalitesini arttırır ama aşktan daha uzun ömürlüdür ve tarçın kokar.

Deniz'in cinsiyetine gelince... Artık bunun ne önemi var Allahaşkına? (Değil mi Deniz?)

56 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
cem dedi ki...

kadın erkek ( ya da tercih her neyse ) arası olabilecek aşksal ya da ilişkisel boyutu her iki tarafta bir şekilde aşabilirse farklı cinsiyetlerin dostlukları daha sağlam olur kanaatindeyim. kimse yaradılışımızla gelen çekim gücünü yok sayamaz.. dediğim gibi o aradan kalktıysa ya da hiç olmadıysa öyle güzel dost olunur ki tadından yenmez..

cem dedi ki...

birde hayatı çok iyi algılamış, dünya zevki sayılabilecek hoş-sohbetlerden fazlaca nasibini almış farklı cinsiyetteki tipler daha rahat dost olabilir..

neyse örneklendirmeyeceğim şimdi, yanlış anlaşılmamak lazım..

Unknown dedi ki...

seni anlıyorum nirvana teşekkürler

Unknown dedi ki...

valla haklısın gereksi adam dadından yenmez diğer dediklerin de doğru...sağol...geldiğin ve yazdığın için

öykü dedi ki...

Gunaydın cok guzel bı konuya degınmıssın..
Ben arkadas secımımde kadın erkek ayrımı yapmadım
yerı geldı
erkek arkadsım kadın arkadasımdan daha cok yakınım oldu
ve bısey daha
sadece senı merak edıp te arayan
sadece senı ozledım sesını duymk ıcın aradım dıyen dostlar varsa
onları ayrı muhafaza etmek gerekıyor
boylke ınanıyorum cunku onların soyu tukenıyor
sevgılerımle

Unknown dedi ki...

hoşgeldin öykü
seni özledim sesini duymak için aradım diyen dostlar fanuslarda aş üstünde muhafaza edilmeli bence de soyu tükeniyor
katkın için teşekkür ederim

Pabuc dedi ki...

Dostluk kavramı çok farklı...bazen herşey gibi dostluklarda geçici olabiliyor..şöyle açıklayayayım...Bazen hayatınızın belli dönemlerinde Allah karşınıza öyle birini çıkarıyorki o zaman diliminde O kişiyle dost olmak size bir çok şeyden daha fazla huzur veriyor...Sanki seçilerek size gönderilmiş biri oluyor o kişi...o an için onun cinsiyeti hiç de önemli değil zaten dost kavramında cinsiyetin önemi zaten olamaz...kız ya da erkek ne farkederki paylaşımlar ve birbirini alamalardır asıl olan...
Zaten bu dnya da kendinize DOST bulabildiyeseniz ne mutlu size cinsiyetin önemi var mı yok mu bilmem önemli olan DOST bulduysanız bırakmayın...Sevgiler..

Unknown dedi ki...

eveet kimler gelmiş efedim sevgili d.b.p
mevzunun en derin yerine dalmış inciyi çıkarmışsın sağol...yorumun için

Pabuc dedi ki...

sen de sağolasın ..hatta yüreği güzel insanlar hep sağolsun bizde onlardan nasiplenelim değil mi:)

H;M dedi ki...

Konu güzel fakat eksik, zira Buket Uzuner Hanımın dünya görüşü üzerinden bakarsak, doğrudur. Cinsiyet pek bir şey ifade etmez. Ve fakat dost sadece telefonda sizi mutlu eden, kolkola alışverişe çıkan sırlarınız paylaşan, aşklarınızı, heycenlarınızı, doyumsuzlğunuzu bildiği halde size destek çıkansa o dosttur belki sizin için ama neyein dostudur tartışmak gerek...

yanlış anlaşılmasın kimsenin yaşantısına lafmız yok- Bu tip yazıları, kaale almanın ilk şartı o şekilde yaşayabilmekten geçer. Ben kesinkez bir kadınla bir erkeğin dost olabileceğine kani olamam, buna inancım müsade etmez...
Bu ne cinsellik-afedersiniz- ne de kendine hakim olamamaktan geçiyor. Bu inamış olduğunuz hayattan, düsturdan geçiyor. İmdi zaman öyle haldeki bu tarz konuları bir yere bağlamak zordur.
"Kişi arkadaşının dini üzeredir. O halde herkes kiminle arkadaşlık yaptığına baksın." (Ebu Davud, Edeb, 19; Tirmizi, Zühd, 45) "
Eğer inancı hayatımıza düstur ettiysek yukarıdaki hadis-i şerif dostluğun nerede başlayıp nerede biteceğini özetliyor.
Biz hayatımızın merkezine Ahlaki olanları koyup, ahlaklı bir hayat için çabalıyorsak bu tip konuların kolaylıkla çözümlendiğini görürüz..
Tıpkı aşk gibi kime nasıl ve ne için aşık olduğunuz gibi...

Unknown dedi ki...

evet güzel insanlardan nasiplenmeli
insandan nasiplenmeli insan ne az bulunan bir şeydir d.b.p:)))

Unknown dedi ki...

evveeet masaya yumruğunu kim vuracak ilk diye beklerken baktım ki karakalem gelmiş hoşgelmiş net bir tavır sergilemiş söylediklerin doğru ama galiba hayat her zaman o kadar keskin çizgiler kullanmaya gelmiyor bir de şunu düşünüyorum artık büyük konuşmamalı ölçüler var sınırlar içinde kalınarak diyaloglar kurulmalı dünya küçük bir köy olmuşkenken şimdilerde ama biliyoruz ki bir köy muhtarsız olmaz ...dostluk çok kalbi bir şey bir de...kelimeler ifadede eksik kalabiliyor
değerli yorumun ve ziyaretin için sağol

dertsiz_coban dedi ki...

"Aşktan sonra dostluk için dünyaya gelmeye değer" demiş adını hatırlayamadığım bir düşünür. Çok güzel bir söz. Bu iki duyguyu yaşamayan bilemez. Aşk iki karşı cinsin birbirini sevmesi, sevişmesi vs değildir. Aşkta yarın yoktur. O an vardır ve yerin zamanın önemi yoktur.Sadece O ve Sen varsın. Yanyana günlerce sessizce durabilirsiniz ve ikinizde en ufak bir tedirginlik rahatsızlık yorgunluk hissetmezsiniz. Kalpler konuşur sadece. Aşkın en güzel halini yaşadığım için her zaman şanslı addetmişimdir kendimi.

Dostluk için söylenmiş en güzel sözlerden biri "Dost, Tanrının bize vermeyi unuttuğu kardeşimizdir" sözüdür. Olaya hemen Tanrı bir şeyi unutmaz vb olarak algılayıp orada takılı kalınmamasını rica ediyorum. İnsan nasıl ki karşı cinsten de olsa kardeşi hakkında olumsuz bir düşünce beslemezse dostu içinde beslemez bence. Bu yüzden de dostluğun cinsiyeti olmaz.0 yıllık ömrümde dostum diyebileceğim bayanların sayısı erkeklerin sayısından en az iki kat fazladır. Bir erkek için bir bayanın dostluğu 10 tane erkek dosttan daha yararlı ve daha güven vericidir. Dostlarımın her zaman gerçek dostu olmaya çalıştım. Her zaman yanlarında olmayı istedim. Attıkları taş beni incitmedi, başımı yarmadı hiç. Çünkü ben baştan her şeyi kabullenmiştim. Dostum taş atıyorsa da vardır bir sebebi dedim. Sırlarımı verirken en ufak bir tereddüt taşımadım.Sırlarını taşırken en ufak bir yorgunluk hissetmedim. Dostlarım var benim. İyi ki varsınız dostlarım.İyi ki....
Dostlarım Var

Benim dostlarım var,
Eli yüzü,kirlide olsa,
Üstü başı yırtıkta olsa,
Benim dostlarım var.

Ben onlarla mutluyum,
Derdimi onlarla paylaşırım,
Benden bir şey istemez,
Çok şey verirler bana.

dertsiz_coban dedi ki...

Hikayemizi de ekleyelim :)

Genç adamın biri,
Dermiş babasına her gün;
'Benim de dostlarım var, sendeki dost gibi'
Baba, itiraz eder,
Olmaz öyle çok dost, hakikisi
Belki bir, belki iki,
Fazlasını bulamazsın gerçek, hakiki...

Devam eder durur konuşma...
Aralarında başlar bir tartışma,
Karar verirler bir sınava,
Dostun hakikisini anlamaya...

Bir akşam bir koyun keserler,
Ve koyarlar çuvala,
Baba der ki oğluna,
'Hadi al bu çuvalı, şimdi götür dostuna'

Çuvaldan kanlar damlamakta,
Sanki öldürmüşler de bir adamı,
Koymuşlar çuvala,
Dıştan böyle sanılmakta,

Delikanlı sırtlar çuvalı,
Gider en iyi bildiği dostuna,çalar kapıyı,
O dost, bakar ki bir çuval, hem de kanlı,
Kapar hızla kapıyı delikanlının suratına,
Almaz içeri arkadaşını,

Böylece tek tek dolaşır delikanlı,
Kendince tanıdığı, sevdiği dostlarını,
Ne çare, hepsinde de sonuç aynıdır,
Evlat geriye döner,
Ama içten yıkılır...

Babasına dönerek; 'haklıymışsın baba' der,
Dost yokmuş şu dünyada ne sana, ne de bana,
Baba 'hayır Evlat' der, 'benim bir dostum var bildiğim,
Hadi, çuvalı alda bir kerede git ona',

Genç adam, çuvalı sırtlar tekrar,
Alnından ter, çuvaldan kanlar damlar...
Gider, baba dostuna,
Kabul görür, sevinir,
O dost, delikanlıyı alır hemen içeri,

Geçerler arka bahçeye,
Bir çukur kazarlar birlikte,
Çuvaldaki koyunu gömerler adam diye,
Üzerine de serpiştirirler toprak,
Belli olmasın diye dikerler sarımsak...

Genç adam gelir babasına;
'Baba, işte dost buymuş' diye konuşunca,
Babası; 'daha erken, o belli olmaz daha,
Sen yarın git Ona, çıkart bir kavga,
Atacaksın iki tokat, hiç çekinmeden ona,
İşte o zaman anlaşılacak, dostun hakikisi,
Sonra gel olanları anlat bana...'

Genç adam, aynen yapar babasının dediğini,
Maksadı anlamaktır dostun hakikisini,
Babasının dostuna istemeden basar iki tokadı,
Der ki tokadı yiyen DOST;
'Git de söyle babana,
Biz satmayız sarımsak tarlasını
Böyle iki tokada'

Unknown dedi ki...

merhaba dertsiz çoban ne güzel bir hikaye anlatmışsın yine sağol

dertsiz_coban dedi ki...

"Ateşle barut yan yana durmaz", "karşı cinsten dost olmaz" diyenler olacaktır kuşkusuz. Mevlana ile Şems in dostluklarını ve bir birlerine olan sevgilerini de anlamamışlardı zamanında. Karşı cinsten dost olmaz diyen arkadaşlar bir kez deneyin derim.Ön yargılarınızdan kurtulun ve karşıdakinin bacak arası ile ilgilenmeden sadece beynine ve kalbine odaklanın. Elini ayağını saçını başını yüzünü gözünü görmemezlikten gelip beynine ulaşmayı deneyin.Oradan yüreğine inin. O yürekte bir sürü dosta yer olduğunu göreceksiniz. Dostlar bazen birbirini kırsa da gerçek dostlarsa her zaman dostluk ipi onları birbirine bağlar.Ben daha dün dostumu kırdım ama bizim dostluğumuzda kırgınlığımızın üzerine güneş batmaz, biliyorum. Dostuma da burdan selamlar.:)

Unknown dedi ki...

evet dertsiz çoban dostun önemine dair ne de güzel yorumlar sunmuşsun katılıyorum sana
dostluğu da aşkı da yaşadığın doğru ikisi de hal çünkü
mevlanaya sormuşlar aşk nedir diye ben ol da bil demiş ya yaşanmadan biinmez yazılmaz yazılsa da akademik düzeyde kalır ve kimse eğer o konuyu araştırmıyorsa bu tür yazıları okumaz yürek gerek herşeye dostluğu da aşka da

Unknown dedi ki...

evet dertiz çoban çağrın da güzel lakin burada gereksiz adamın dediğini tekrarlıyacağım
" aşksal ya da ilişkisel boyutu her iki tarafta bir şekilde aşabilirse farklı cinsiyetlerin dostlukları daha sağlam olur kanaatindeyim. kimse yaradılışımızla gelen çekim gücünü yok sayamaz.. dediğim gibi o aradan kalktıysa ya da hiç olmadıysa öyle güzel dost olunur ki tadından yenmez.."

herkes başaramaz biraz fıtratla da alakalı diye düşünüyorum

H;M dedi ki...

Konuyu tartışma boyutuna taşımak değil niyetim, lakin arkadaşlık ve dostluk farklı kavramlardır.
Öncelikle neyi arıyoruz. Arkadaşlık ve insanlarla ikli münasebetlerse amaç, zaten ne büyük konuşulur ne de inzivaya çekilinir, o vakit cinsiyet ayrımı diye bir kavram konulamaz. Sadece ahlak ve iman kuralları belirleyici olur. Kendiniz bilen, edebini kollayan zaten herkesle görüşür, anlaşır, konuşur işini yürütür yaşar ki bunun misalleri çoktur,
fakat bu ifade"Ön yargılarınızdan kurtulun ve karşıdakinin bacak arası ile ilgilenmeden" yanlış ötesi yanlıştır...
Çünkü konu o değil zaten, bir kadın ile bir erkeğin dostluğunu belirleyen çizgiyi yine o iki insanın inançları belirler..
Şimdi Hz Mevlana ile Şemsin dostluğu, yazıda atfedilen dostluktan fersah fersah uzak ve alakasızdır..Konuyu genelden özele çekerseniz, afedersiniz, kelp ile dostluğun insanlardan daha iyi olduğunu savunan ve yazanlar olur. Burada özne biz değiliz, genel işleyiş..
Konuya büyük insanlardan örnekleme vererek cinseyete bağlarsak konuyu sığlaştırmış oluruz. Ne biz Mevlana hazretleriyiz ne de karşımızdaki şems hazretleri..
Neyse rabbim hayırlı olanı versin..

moroccom dedi ki...

mevzu derin, hayat kısa, dostluk baki.
o sebepten iyi bulunca kaçırmamalı hangi cinsiyetten olursa olsun, kötüyü hisseder hissetmez ise uzaklaşmalı yine hangi cinsiyetin içinde olursa olsun.

Unknown dedi ki...

yeni katkın için tezlerini sonuna kadar savunduğun için ve tartışma amacında olmadığımızı hatırlattığın için sağol karakalem
birbirimizi dinlemek de önemli
zaten çok boyutlu bir mevzu

Unknown dedi ki...

adsoy hoşgeldin dikkatli olmak konusunda bizi uyarmışsın sağol kötüden uzaklaşmalı haklısın
hayat da kısa :))

dertsiz_coban dedi ki...

Değerli karakalem dost.yorumumda istemeden de olsa sizi kırdıysam özür dilerim. maksadını aşan bir tanımlama olduysa lütfen kusura bakmayın.Sözüm burada yorum yazanlara değildi zaten. Benimde amacım tartışma yapmak yada birilerini rencide edecek bir şeyler yazmak değildi. Yapmış olduğum ve bundan sonra da bu sitede yapacağım tüm yorumların iyi niyetle yazıldığına emin olmanızı istirham ediyorum. Bizler gönüllerimiz bir arada olan ve daha iyi bir dünya ve daha iyi bir insanlık için birbirlerini tanımasa da aynı ideal için çaba sarf eden iyi niyetli kişileriz bundan şüphem yok. Tekrar sizi üzdüğüm için özür dilerim.Saygılarımla

H;M dedi ki...

dertsiz çoban; yanlış anlamayın size bir serzenişim değil, sadece konudaki ifade olarak ele aldım. Amacım konuyla alaka kurmaktı. Muhakkak görüşler ve fikirler hep aynı olmayacaktımühim olan aynı masada kalp kırmadan bir şeyleri konuşabilmek.. selam ile...

Unknown dedi ki...

sevgili dertsiz çoban
bu nazik uslubunuz için özel olarak teşekkür ediyorum size iyi ki varsınız diyorum bir de sanal da olsa farklı bir hali oluyor blog dostluğunun duygu ve düşünceler en samimi haliyle sunuluyor diye düşünüyorum ve yorum yazan yazmayan tüm dostlara da selam ediyorum

MAVİ TUTKU dedi ki...

Karakaleme katılıyorum. Sizin kesin çizgiler koymamalı sözünüzede katılıyorum, zaten bu yüzen de değilmidir ki erkek ve kadın yüzde yüz dost olabilir veya olamaz diyemeyiz.

Ben daha çarpıcı ve farklı yaklaşacağım, ancak karakalemin şu dediklerine tekrar vurgu yapmak istiyorum, kadınla erkeğin dostluğu tek başına çok şeydir ama herşey değildir, zira allah, vicdan öğeside çok önemli, ve nefis!

Erkekle kadının dostluğunda tabiki normalde erkeğin nefsi olmaz, olmamalıdır. Ancak uzun süre aynı ortamda aynı insanların kaldığını, çok fazla ortak zamanı ve düşünceyi paylaştığını düşünelim, bunun aşka veya başka boyuta taşınması çok olasıdır.

Bir diğer açıdan da şöyle çarpıcı birşey demek istiyorum..Nefis demiştik ya; diyelim 5tane sağlam dost dediğiniz erkek arkadaşınız var, bunların her biriyle gerektiği zaman aynı odada kalmak, sabahlamak söz konusu olsa,acaba kaçı gerçek dost olacaktır? İki cinsin, dost dahi olsalar bence bu tür handikaplar oluşturacak durumları vardır. Veya diyelim kadın bunlara birer birer cilve yapsa acaba kaçı, saçmalama sen benim can dostumsun diyecektir?
Adam var adam var, dost var dost var!

Dertsiz çobanda güzel şeyler yazmış, elbette bacak arasına bakılmasın, elbette dostlukları yıkacak duygular olmasın, ama ne kadar olmasın desekde oluyor.

Şu dünyada 17aylık bebeğe tecavüz edildi arkadaşlar, babalar çıkıyor kızlarını hapseden, abiler çıkıyor kardeşlerini hamile bırakan, her türlü iğrençliğin olduğu dünyada
tabiki anlamları zedelemeyen yaklaşımlar hep varolsa, her ne sebeple her ne nedenle olursa olsun duruşlar bozulmasa.

Dikkat ederseniz erkeğim ama böylesi her iki cinsin dostluğunda tehlikenin genelde erkekden yana olacağını vurgulamaya çalışıyorum.
Böyle açık yazdığım için lütfen kimse kusuruma bakmasın, ama dünyanın her türlü gerçeği var maalesef.

Ama bencede kesinlikle iki cinsden iyi arkadaş olabilir.

Unknown dedi ki...

merhaba onuncu köyün adamı dokuz köyden kaçtığına göre ne diyeyim sen de haklısın doğrusun güzel tahlillerin ve emeğin için ayrıca teşekkür ediyorum evet çok sağlam dostluklar olabilir iki cinsle de ama fıtratı da göz ardı etmemek gereklidir bence de iki kadın kıskançlık iki erkek çekilmezlik iki farklı cinste bu kadar birbirini anlama dinleme sebebiyle farklı bir boyuta taşıyarak dostluklarına halel getirebilirler hasıl-ı kelam her iki cinsle de ilişkiler de ölçü kavramı unutulmamalı galiba

bu hamur daha çok su götürür ama ben burada kesiyorum şimdilik tekrar teşekkürler

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

son yorumuna katılmıyorum nirvana
dertsiz çoban görmüş geçirmş biri sen daha ufaksın bana abla diyodun dün:))
evlilikle bitmek zorunda değil
bu duvar aşılabilir belki zamanla...
tabi ki biz mevlana değiliz zaten orada da farklı cinsler yoktu sadece yoğun muhabbet vardı ve kıskanılıyordu işin özü bu gerçek dost bulmak zor bulsan muhafaz etmesi de zor insanların fesatlıklarına karşı bu dostluğu korumak zorlardan zor
dertsiz çobanın sarmısak tarlası hikayesi çok güzeldi belki biraz yaş ilerlemeli bu durumu tatmak için ama yine diyorum bu fıtratla ilgili nefsini eğitmekle Allah için yapılan dostluklar nasip etsin ALLAH hepimize

Adsız dedi ki...

Ben dün değil bugün de sana abla diyorum :) Ben sadece hayatta gözlediğim gerçekleri paylaşıyorum,benim yaşım küçük olabilir ama bu gibi deneyimler yaşadım,tanıklık ettim
Gönül isterdi ki böyle olsun,başarılmayacak bir şey değil tabi ki,ama başaranı hiç görmedim :)

Adsız dedi ki...

davete icabet sünnettir diyerekten kitaplarımı gözlüğümü kaptım geldim ama konu ağır bir konu kaçsam mı:)beni bilirsin abla haşereyimdir,bi yolunu bulur(d)um.:)
aşkın kelime manasına indiğimiz zaman yaratılmışlara verilmesi imkansız.he şimdi aşk-ı ilahi ve aşk-ı mecazi kavramlarını kullanan tasavvuf ehline bu bir taş değil tabiki.özellikle de en çok savunulan ve karşı cinse aşık olmak manasına kullanılan aşk-ı mecazi'ye hiç değil.:) yani bu konu derinlemesine araştırıldığında bunun taklid-i imanın tahkiki imana dönmesi gibi bir örneklemeyle asla açıklanamayacağını kavramak gerekir.
dostluk konusuna gelince ki anatemamız budur;"dost istersen Allah yeter" sözünün rehberliğinde hedefimizin onun dostluğu olması gerektiğini çıkarıyorum ben.çünki hiç kimse sonsuz bir şekilde bana dost olamıyor.denedim olmadı :) örneklendireyim mi? mesela daha öncede blogumda bahsettim meczup;en sıkıntılı zamanımda aradım içimi dökmeti tek niyetim.açmadı.daha sonra kısa bir mesajla geçiştirdi.örneği noktalayıp şunu vurgulayım,hesabımı ben vereceğim,mezara tek gireceğim!herkes bi yerden sonra kendini düşünür...illaki düşünür.bak Gül ablam geldi aklıma...oda çok destek olmuştu bana,karşı cinstendi bir de malum :) dost diyordum ya.abla diyordum dost kavramını sen karşılıyorsun...sevincim,üzüntüm,yalnızlığım,suskunluğum,beni anlaması,beni yargılamaması,ümit vermesi,daha neler neler şimdilik aklıma gelenler bunlar...ama evlenene kadar öyleymiş :) he bide dost arar sorar her anında yanında olur falan filan diye ikileme düşenler görüyorum çevremde,sık sık dost olanlar,dostu çok olanlar.yahu lütfen ağızlara sakız etmeyin!hani bi laf vardır"bize 1 dost az 2 dost çok..."
e aşk olmadı,dost olmadı ne olacak dimi?arkadaş olacak.ama derecelendirilmiş arkadaş.kimsenin yerini tutamayacağı arkadaş,yada ayda yılda bir görüştüğüm bir arkadaş...
sözün özü şudur ki ;"gelene sevinmeyiz,gidene üzülmeyiz."
sevgilerimle abla...sağ ol sağ kal sağlıcakla kal...

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

hoşgeldin vecihi
valla ne diyeyim bu yaşta bu olgunluk tebrik ediyorum tabi kendimi şu koca blog dünyasında nerde olgun biri var buluyorum yahu
haşarılığın altından bile görüyorum
senai demircinin bir yazısı var elimde yarın da onu koysam senin dediklerini uzun uzun anlatmış
aslında bu yazıyı koyarken aklımdan geçen tiplerden biri sendin oluyor ki bu kadar kankisi var demiştim kendime sanal bir balonmuş meğer hepsi...
sağol ziyaretin için
gül ablan için de evleninceye kadar demişsin belki en çok seni aramak sormak istiyordur da koca kişisi ile sorun yaşamak istemiyordur sen de erkeksin koy kocasının yerine kendini bakalım
şartlar zorluyor bazen yapçak bir şey yok bir nöroloji profesörünün makalesini okumuştum aşkın hormaonal süresini yazmış 2yıl 6 ay 65 günmüş sonra napsan aynı duygu yok erkekler üzerine de bayağı çıkarımları var ama yazmayım şimdi buraya aşık dost sevgili anne çocuk MRları çekilmiş mesela hepsinde başka bir beyin bölgesi aktive oluyormuş kadınlarda erkeklerde ise her zaman tek bölge :)) aşk da yalan dostluk da yalan gel biraz da sen oyalan diyorsun ya hocaların onaylıyor MR sonuçlarıyla.Bu tıpçılar niye bu kadar materyalist ya?

Unknown dedi ki...

tamam nirvana pes ediyorum vecihiye açıkladığım gibi elde belgeler var araştırma sonuçları var :)))

Adsız dedi ki...

Pes etmek ya da etmemek değil bu :)
sadece kendi görüşlerimi belirtmek istemiştim, saygılar...

Unknown dedi ki...

nirvana kardeşim
görüşlerini belirtmenden çok memnunum espiri yapıp kendimi güldüreyim dedim ama becermedim sanırım
kötü bir gün geçiriyorum asılnda neyse ki sanal dostlarım ve yorumları var da unutmak için kaçtığım bu blogda nefes alabiliyorum
varlığınıza duacıyım sık sık da beklerim benden de sevgi dolu saygılar

Unknown dedi ki...

heyy kim sildi yorumunu hepsi güzeldi ama:(((

Adsız dedi ki...

öncelikle teşekkür ederim abla
bilmem abla tıpçılara sormalısın ;)
bide balon tabiri olmamış be abla.ben sadece dost ve aşk kavramları üzerine konuştum yani temel konum oydu...
hmmm Senai abi demek...evet abi.tanır beni,ne var olamazmı :D bende Ali Ferşadoğlunun bu konudaki yazılarına bir bak derim abla,oda sağlam yazar.Oda beni tanır,hatta bu konuyu yüzyüze konuşmuştuk onunla...neyse havamı attım:D e atarım ama sende ezmeseydin beni yaş falan olgunluk...ne iş ? :D abla dedik bağrımıza bastık...cık cık cık...

Adsız dedi ki...

Biraz kırılganım sanırım :) Dediğin birkaç şeye alındım desem yalan olmaz,inşallah en kötü günün bugünki gibi olur abla :)
Konuların süper çok beğeniyorum bu blogu :)

Unknown dedi ki...

nirvana niye sildin ki mailden baktım gayet de güelmiş yorum:((

Unknown dedi ki...

Allah iyilik versin sana kardeşm nirvana
hem bir kaç yaş için abla diyorsunuz yaşlıymışım gibi:))sonra da abla olarak konuşunca kırılıyorsunuz hatam oldu ise affola farketmedim pardon:((

Adsız dedi ki...

Herkesin görüşüne ters düştüğü için sildim :) seni rahatsız ediyor düşüncesiyle

Unknown dedi ki...

sen de kırıldıysan vecihi ben bu işi bırakıyorum blogculuğu değil canım espiri yapma işini olmuyor demekki hız çağındayız ya kuşak çatışması artık 3 yıl fark ile yaşanıyrmuş
dediğin yazarı hiç okumadım hemen bakıcam tavsiye edeceğin yazıları varsa ya da sitesi yollayıver
emeğiniz için hepiniz sağolun kimseyi kırmak değil niyetim
zaten bütüngün ağladım bak yine başlıyorum oysa buraya susayım diye sığınmıştım:((

Unknown dedi ki...

beni rahatsız etmez düşünceler yazılanlar özgür bir platformdan yanayım bu nedenle kimsenin yorumunu denetlemye tabi tutmuyor asla kaldırmıyorum nirvana
her zaman beklerim bloga
bu günkü yorumların ve şimdye kadarkiler için de teşekkür ederim
yine gel

Adsız dedi ki...

Abla gitmedim ki geleyim :D
zorla beni yolluyormusun yani :p

Adsız dedi ki...

yok ben kırılmadım abla ya...üzülme sende bak bende üzülürüm :( olur arada böyle yanlış anlaşılmalar...bence üstüne gitmemelisin evet yazılana karışmadığın gibi silindiği zamanda psikolojik baskı yapmamalısın...:)
he bide sen espri yapma abla ya mümkünse...boşver...beceremiyorsun :D:D kötüyüm bennnn kötüyümmm kötüyümmm kötüyüüümmmm,ishal yapar kustururum kustururummm kustururummmmm (reklamdaki ishal yapıyodu ben genelde deli ediyorum :D) :D:D

Unknown dedi ki...

ne bileyim yorumları falan silince...gidiyon sandım:(
gitmediğin için sevindm:))
bir kalp bile önemli benim için:))

Unknown dedi ki...

o.k vecihi eski ciddi formatıma döneyim sonradan olmuyormuş demek komik olunmaz doğulur :))

Adsız dedi ki...

Ben de senin gibiyim abla :) insanlar benim için önemli

vecihi mümkünse sen de yapma espri :(
şaka :p

Dilşâd dedi ki...

Maşallah nekadar da bereketli bir konuymuş (:

Davete icabet sünnettir (:

Konu hayat şart ve görüşlerine göre farklılık arzedecek kadar değişken ve bir okadarda hükmünü enfüsi alacak kadar hassas ben ce..


Dost ve arkadaş kavramı nedir? Bence gerçek dostluklar ve arkadaşlıklar ''Allah için sevin '' emirince icra edilenlerdir..

Kadın erkek arası arkadaşlıklar ihtimal dairesinde kötü neticelenme olasılığından dolayı pek de hoş değil, zira çok vukuat varki bu bize ateş ve barutun birlikteliğini hatırlatıyor..

Zaten islamiyet bir had çizmiş ise bu fıtrata en münasib olanıdır..

Muhabbet beslemek, değer vermek, bugibi hissiyatın menşei çok önemli, şayet bunlar Lillah için se bu dostluk için

*****Dünyada, "Elhubbu fillâh" (Allah için sevmek)hükmünce, sâlih ahbablara muhabbetin neticesi, Cennette, '' ALA SURURİN MÜTEKABİLİN''
( Karşılıklı tahtlarda kardeş kardeş otururlar. (Hicr Sûresi: 47.))
ile tâbir edilen, karşı karşıya kurulmuş Cennet iskemlelerinde oturup hoş, şirin, güzel, tatlı bir sûrette dünya mâceralarını ve kadîm olan hâtırâtlarını birbirine nakledip eğlendirmeleri sûretinde, firâksız, sâfî bir muhabbet ve sohbet sûretinde, ahbablarıyla görüştüreceği, Kur'ân'ın nassıyla sabittir. *****

Risalei Nurda El Hubbi fillah bahsinde geçen bu kısımda arkadaşlığın neticesinin azametinden bahs ediyor..

Yazarın nasıl bir hissiyat ve hadise neticesinde bu yazıyı kaleme aldığıda çok mühim..

Bir bayanı en iyi bir bayan anlar (:

Unknown dedi ki...

hoşgeldin by ene
evet bugün raiting rekorları kırdık
demek ki önemli konu
yazdığının çoğuna katılıyorum tabiki lakin son cümlen konusunda şüphelerim var bir kadını en iyi bir kadın anlar mı anlar da anladığını hangi amaçla kullanır anlamak mı önemlidir anlaşıldığını hissetmek mi hissettirmek mi dürüstlük mü kim daha dürüstüür gibi sorular sıralıyor zihnim ama bu durumda yorumlar 100 ü geçer sanırım en iyisi dua edelim Rabbim bizi iyi hayırlı erkek ve kadınlarla karşılaştırsın da aklımızın elinde yüreğimizi oyuncak yapmasın

Dilşâd dedi ki...

Amin..

Bir bayanı fıtratan en çok bir bayan anlar , ama anlamak hadisesini fiile dökmeyi ancak İmanı nisbetinde belirler..

Benım islamiyetle tanışmam çok geç oldu, buyüzden hayatımı 2 sınıfa ayırıyorum, bazışeyleri bizzat tecrübe ettim, arkadaşlığın manası ancak, birlikde büyük bir manaya yöneldiğiniz zaman tahakkuk ediyor..kuvvet buluyor ve riyasız oluyor..

Bir mananın etrafında dönmeyen ve lillah için olmayan her muhabbet ,dostluk ve görüşme , şahısların şahsi çıkarlarına zıt düştüğünde veya düşme ihtimali olduğunda dahi yıkılıyor..


Hem insan kalbi çok zayıf ve nefsi en büyük düşmanı, ve şeytanında ençok hoşuna giden şeylerden biriside her iki cinsi birbiri ile imtihan etmek..

İşte bu imtihanımızı kolaylaştırmak ve dünyevi saadetleri felaketlere çevrilmekden korumak için Allah(c.c) sınırlar çekmiş..

Rabbim bizleri Kuranı Kerimin ahlakı ile ahlaklandırsın.....Helal dairede yaşatsın ,helal dairede öldürsün inşaallah..


bahargelsin canım bu arada sana bişi soracağım, bu konuya yapılan her yorum benım kumanda panelime yansımış,acaba nedendir?

Unknown dedi ki...

sağol by ene çok güzel ifade etmişsin herşeyi...

yorumların kumanda paneline yansıması olayını hiç sorma öğlen bir blogda okuduğum yazıyı uygulamaya çalışarak içerik takibi ayarını değiştirdim genel yerine yorumları işretlemişim baktım ben de garip bir şeyler var eski hale getirdim yine düzelmedi
yazının sahibine sordum doğrusunu yazmış uyguladım ama bloggerın uygulaması zaman alabiliyormuş
anlaycağın yıkmak kolay yapmak zor umarım düzeltebilirim

Adsız dedi ki...

Siz siz olun, cinsinizden olmayanı dost tutmayın..Hatta cinsinizden olana bile -kötü gün hesabı yaparak- serinizi verin ama sırrınızı vermeyin..Karşı cins dostluğu sadece nefsin hoşuna giden bir tuzaktır.."Ortak noktalarımız çok" "Kafa dengiyiz" "Beni bir o anlıyor" dedirte dedirte, tereyağından kıl çeker gibi şeytan tuzağına düşürüyor nefisleri..

Vee..Bir gün, bir kötü günde, sizin hakkınızda bir dolduruş vaki olduğu andaa, bilhassa da erkekler "can ciğer dost" bile olsalaar, namusunuza beş paralık muamelesi yaparak, kendi paçası için, sizi satıveriyor..!

İşte bu..Her nefsin, kendi cinsinden bile olsa "dost" seçtiğine dikkat etmesi gereken nokta..!

Ne demiş, ne hak söylemiş:

"Dost istersen Allah yeter, evet O dost ise herşey dosttur."

Yani, O'nun çizgisi dışında seyran edipte, keyfinize göre dostlar bulupta, ebediyyen dost kalabileceğimizi sanmayalım kimseyle..

O'nun çizgisinin dışında dost yok..! Aksini de kimse iddia edemez..Her kim tecrübe etmeye kalkarsa, ateşten koru avucunda taşır..

Benden söylemesi.."O dost değilse, hiç kimse dost değildir.."

Unknown dedi ki...

sağol adsız

yalnız BİR'i iste başkalrı istemeye değmiyor diyorsun o zaman buyur bu günkü yazıyı oku:))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin