19 Mart 2010 Cuma

Fatih AKBABA ile İletişim Ailede Başlar seminerinden notlar...

Fatih AKBABA ile İletişim Ailede Başlar seminerinden notlar...

Fatih AKBABA Bu gün bir okulun seminer salonunda kıymetli bilgilerini paylaştı bizimle. Özellikle pozitif enerjisinin akışını sağladığı konuşmasında aile içi iletişim ile aile-çocuk ilişkisi üzerinde durdu. Bu verimli söyleşiden bazı noktaları başlıklar halinde burada paylaşmak istiyorum:

-İnsan bir bütündür . Mutlu ol, mutlu et= mutlu et, mutlu ol!.Sadece kendi mutluluğumuzu düşünmemeliyiz.

-Evlilikte acil ihtiyaçlar listesi: 1- Dürüstlük 2-Sadakat 3-Sabır 4-Sorumluluk (Hepsi birbirinin sebebi ve sonucudur aslında)
 ------------
Burada bir parantez açıp bugün gittiğim ikinci söyleşiden konuyla kesişen bir ifadeyi de aktarmak istiyorum: Kadında eşe sadakat önemlidir; çünkü dini nikah esnasında vardım der, erkekte eşe vefa önemlidir çünkü aldım der.Vefa; sevdiğinin hata, kusur ve noksanlarına zorluklarına rağmen onu terk etmemektir. Şöyle bir hikaye vardır tasavvuf yolunda yürürken : (Cam ve Elmas kitabında anlatılan)    


“Bu yolun yolcularının çabası kırk yıldır derler. Dilin düzelmesi için on yıl, çile çekmek gerekir. İkinci on yılda ancak el düzelir. Üçüncü on yılda göz, son on yılda kalp temizlenir. Kim kırk yıl böyle yol alır ve davasına sadık kalırsa onun dilinden, içinde benliğin olmadığı bir sesin çıkması umulabilir” öğretisiyle yola çıkan İbn-i Sina, Ebu’l Hasan’ın yaşadığı köye varıp onu sorunca “Boşuna yorulmuşsun” derler, geri dön, o sır sahibi olduğunu söyler ama işinin temeli yoktur.” diye ilave ederler. Ama bilgin vazgeçmez ve dergaha gider, kapıyı çalar, açılan kanadın gerisinden bir kadın, ne yapacaksınız o miskini, burada değil, ormana odun getirmeğe gitti der. “ Sır sahibi olduğunu iddia eden bir delidir, size bir yararı olmaz deyince, İbn-i Sina kadına kim olduğunu sorar ve eşi olduğunu öğrenince şaşırarak ormana doğru yol alır. Az ileride odun yüklenmiş üç aslanla bilgenin geldiğini gören bilgin, yaklaşınca; “ Şeyhim bu ne hal?” diye sorar. Bunun üzerine ”Biz evdeki kurdun, yükünü çekmedikçe, aslanlar da bizim yükümüzü çekmez.” der Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri. Gördükleri karşısında çok etkilenen bilgin, yedi gün dergahta kalır ve şehrine geri döndüğünde başka bir bilgin olan arkadaşına, bizim aklımızla bildiğimiz her şeyi o kalbiyle görebiliyor, der."

İşte vefa insana manevi açıdan da önemli mesafeler katettirir, aile birliğinin devamı için de gereklidir.En çok yakışan şekli de erkeğin vefasıdır, tabi en zoru da.
--------
Fatih Akbaba'nın seminer notlarına dönersek:

-Kıskançlık gereksiz yere önce sizi sonra ilişkinizi tüketir.
-Ailenin güzelliği sırların saklanmasındadır, asla araya başkaları girmemelidir.
-Birbirinin ilacı eşlerdir. Önemli olan dinlemektir, karşımızdaki ile iletişim kurmanın en önemli aşaması dinleyebilmektir.
-Riyakar olunmamalıdır. Eşler birbirini onore etmelidir.
-Kelimeler elbisemizdir, nasıl görünmek istiyorsak öyle konuşmalıyız. (Fatih Hoca bir edebiyatçı aynı zamanda, bu veciz ifadeler de ancak bir edebiyatçının dilinden düşer önce kulağa sonra gönle)
-İşi eve getirmemeli, sorunlar paspasta bırakılmalı :)) ne zor bir tavsiye günümüzde, cep telefonları, iletiler, heran ulaşılabilir kıldı bizi. Fatih Hoca'nın buna da bir önerisi var: Belli saatten sonra telefonları kapatın, bedavanız var diye onla bunla konuşacağınıza oğlunuzla, kızınızla konuşun bedavaya:))
-Eşinizi kimseyle kıyaslamayın.Onu özel kılan sizin eşiniz olması bunu unutmayın.Sadakat konusunda zihni zorlayan bir hastalıktır kıyaslama.
-Evlilik bağlılıktır, bağımlılık değil.
-Birlikte geçirilen zamanın nitelikli hale getirilmesi ve bu konuda istikrar sağlama da çok önemlidir.Akşam yemeklerini iki saate çıkarabilirsiniz diyor Fatih Hoca. Diziler, bilgisayar oyunları, cep telefonundan uzakta sadece aile bireyleri olmalı bu iki saatlik paylaşımda. Eskiden evlerde tek ışık yanardı. Şimdi ise herkes kendi odasında ve kendi dünyasında. Bu durum aile bağlarının zayıflaması açısından çok tehlikelidir.Çünkü iletişimsizlik çatışmadan daha kötüdür. Kopar gider elimizden herşey, herkes, hele de sanal alem varken.
-Evlilik eskimez, bizden geçti demediğimiz sürece:))
-Aile bireylerine özel olduğu hissettirilmeli. Aşkım, hayatım gibi kavramlar içi boşaltılmadan sadece eşler arasında kullanılmalı, çocuklara asla kullanılmamalı ki, kavram kargaşası oluşmasın zihinlerde.
-Evlilik fikir ortaklığıdır, unutulmamalı. Empati yap huzur bul:))
-Evlilik uyumdur, birbirine bakmak değil, aynı yöne bakmaktır.
-Dokunmak...İletişimin, sevginin en büyük göstergesidir.
-Kahveler beyden:)) formülü , bir kahvenin yapım zahmetini üstlenmeli ara sıra erkekler diyerek özel bir kahve tarifi verdi Fatih Hoca, beylere özel .))
-Farklılıkların ayrılık değil, zenginlik olduğu unutulmamalıdır.
-"HAKİKİ SEVGİ, İYİLİK GÖRDÜĞÜNDE ARTMAYAN, KÖTÜLÜK GÖRDÜĞÜNDE AZALMAYAN SEVGİDİR"  demiş bir büyük...Ne zor, ne güzel bir ölçü...
-Maneviyat güçlü olmalı ki, topluma da yansısın.
-Çocuklara uyarıcı değil öğretici olmalı.
-BİRBİRİNİZE KARŞI HATAYI BÜTÜTÜCÜ DÜRBÜNLER KULLANMAYIN.
-İNSANLAR BİRBİRLERİNE İYİ DAVRANDIKÇA GENÇ KALIRLAR
-SEVDİKLERİMİZİN DEĞERİNİ KAYBETMEDEN BİLELİM...VE KIRLANGICIN ÖYKÜSÜ'nü anlattı Fatih Hoca.
 
Aslında bu güzel ve önemli tavsiyeler hepimizin bildiği ancak uygulamadığının toplumdaki suç oranları ve boşanmaların artması ile görünür olduğu bilgiler. Ama sanırım ara ara uzmanlar bunları bize hatırlatmalılar ki hayatımıza hayat kılabilelim.

Fatih Akbaba tüm ülkeyi gezen ve bu konuda söyleşiler yapan, kitaplar yazan bir üniversite hocası. (Yukarıda ismini tıkladığınızda eseri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz)  

Bize bu güzel bilgileri aktaran Fatih Akbaba'ya teşekkürlerimi sunuyor, en kısa zamanda tekrar bu şerefe ermeyi diliyorum. Dilerim bir gün bir yerde sizin de yolunuz onunla kesişir ve olumlu elektiriği size de geçer.

Ve bunca tavsiyeden sonra şu önemli noktayı da atlamayalım; bugün iki güzel söyleşiye gitmem için zemin oluşturan sevgili eşime de Semiha Yankı'dan seninle bir dakika adlı şarkı ile teşekkür ediyorum...Hoşça bakın zatınıza:))
HANDAN GÜLER


 




12 yorum:

Unknown dedi ki...

Bu seminerden güzel not çıkarmanız ne kadar güzel.Sizin gibi duyarlı insanlar ve hocamız sayesinde inşallah daha güzel sonuçlar alınır.

gülşen durusoy dedi ki...

Çok merak ettim kahve formülünü:)) Nerde bizim için kahve yapan olur mu acaba? Fatih Akbaba Beyi dinlemedim ama sizin yazdıklarınızdan bunu yapacaklar var demek geliyor ama kendi dünyama dönünce birden "yok, galiba" diyorum.. Seminer başlığı dikkatimi çekti. İLETİŞİM AİLEDE BAŞLAR... çok yerinde bir tespit.. biz aileyi kaybedince herşeyimizi kaybediyoruz ama bilmiyoruz..

Unknown dedi ki...

melike zeynep teşekkür ederim genelde not tutrım seminerlerde söz uçar yazı kalır hoca da iyi tatlı tatlı anlatıyor gönle dokunuyor demek ki içten söylüyor

Unknown dedi ki...

gülşen durusoy önce merhaba:))
valla kahveyi ben de merak ettim ama bu çocuğun okulunda anne çayı idi babalar yoktu ve hoca formülü vermedi ya da ben kaçırdım bence hoca başvuralım:))

Gülşen durusoy dedi ki...

Babalar zaten kaçar ki Handan hanım.Hocaya nasıl ulaşacaz. Ben onu kaçırdım.Kahve bahane sormam gerekenler var ve birçok psikologdan fayda göremedim:( dediler, yaptım...ama nafile:( Bana bizden biri, bizim gibi düşünen ve Türk halkının genel ortalama yaşamına sahip gerçekçi bir destek lazım.Ya kusura bakma. Seni de meşgul ettim.Sağol!

Unknown dedi ki...

gülşen durusoy merhaba
babalar kaçar bence de:))
hocaya ulaşmaktan kolay ne var facebook da hem kendisi hem de iletişim ailede başlar sayfasında oldukça aktif sizin için face sayfasında verdiği e-mail adresini kopyaladım umarım ulaşır ve çare bulursunuz:))
fatihakbabaa@gmail.com

gülşen durusoy dedi ki...

Teşekkürler Handan hanım.. sayenizde ulaştım.Sıra benimkisini ikna etmekte.harika bir adam bu ya.. İyi ki sana rastladım.Allah razı olsun. İçimde güzel hisler var ailem için:) sağol..

Unknown dedi ki...

gülşen hanım sevindim ulaşmanıza :)) beni de haberdar edersiniz gelişmelrden iyi haberlerinizden
avhandan@gmail.com

Özlem dedi ki...

Handan hanım gönle dokunan sesini doğru tespit etmişsiniz.Safranbolumuzun kalbine kalbine dokundu Fatih Beyin sesi ve söyledikleri.Safranbolu Belediye Başkanımız Sayın Nejdet Aksoy'a teşekkür ediyoruz.İyi ki bu program düzenlenmiş.Ama tekrarını istiyoruz.Konferans sonrası herkesi tek tek dinledi sağolsun. Allah bu insanların sayısını çoğaltsın. Sizi de Fatih Bey hakkında birşeyler öğrenebilir miyim diye yazınca buradan görebildim.Elinize yüreğinize sağlık.Güzel yazılar var.

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim özlem heryerde seveni olması takip edilmesi ne güzel ailenin kurtuluşu için başını bu yola koymuş uzmanlara ihtiyaç var dilerim sayıları artar
güzel yazılara rastlamanız da güzel her zaman bekleriz

Süleyman dedi ki...

Ben Fatih hocayı beğendim ama bu sayfanız da hakikaten çok hoş. Siz bu kadar paylaşımı iyi yapıyosunuz valla.Aile içi iletişim konusunda hocanın kitabı kadar renkli sizin sayfanız.Şimdi ben böyle blog oluşturanlara hayranım ve helal olsun!Ne diyem daha:)

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim yorum yazma zahmetiniz ve beğenileriniz için
süleyman bey

oldukça zahmetli bir şey blog hazırlamak umarım istifade eden oluyordur

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin