9 Nisan 2010 Cuma

SEVGİ ANLAŞMAK DEĞİLDİR...PEKİ SİZCE ANLAŞMAK NEDİR?


"ANLAŞMAK " NEDİR ?
iki insanın ‘anlaşması’ , dostluğun temel öğesi sayıla gelmiştir.. ne ki ‘anlaşmak’ , çok değişik şe...ylerin ortak adı olabiliyor..

birbiriyle çok az konuşarak , bakışmakla yetinerek – neredeyse !- anlaşanlar olduğu gibi , durmadan çekişerek , birbirine takılarak , birbirini eleştirip yererek , tek yönlü ya da karşılıklı bir saldırganlığın yırtıcılığa dönüşe vereceği noktanın kıl payı berisinde kalarak anlaşanlar da var ; biri ötekinde sonuna dek eriyerek , yada biri ötekini sonuna dek soğurarak anlaşanlar da var..

bu ‘anlaşma’ların hepsi , özde bir ‘onaşma’ olsa gerek.. karşıdakinin şu ya da bu haliyle , olduğu , olabileceği gibi , olmak , görünmek istediği gibi kabul edilmesi.. ‘


BİLGE KARASU

PEKİ SİZCE ANLAŞMAK NEDİR ?

TEOMAN'DAN SEVGİ ANLAŞMAK DEĞİLDİR

12 yorum:

cem dedi ki...

zıt ruh hallerinde bile birbirine tahammül edebilmekte olabilir...

Unknown dedi ki...

güzelmiş bu tanım da gereksiz adam:))

MAVİ TUTKU dedi ki...

İnsanın birbiriyle bakışarak, çok az konuşarak anlaşması bir çok şeye aynı pencereden baktığı anlamına gelir sanırım.

Ve bence hayat içinde evlilik gibi bir paylaşımda en maksimum derece aynı fikirde olmak, aynı şeylere güzel deyip aynı şeyleri hatalı yanlış bulabilmek gerekir..buna sıkıcı diyen olabilir ama bence asla değil. Buna uyum denmesi daha doğru olur gibi geliyor bana.

Hayat ve içinde yaşananlar o kadar çok yıpratıcı ki, zaman içinde her anlamda öyle çok aşınmalar oluyorki..kaşınmamak boşa yorulmamamk lazım bence..yani mümkünse dediğim gibi en maksimum şeyde aynı görmek düşünmek en güzeli.

Sevgi ve aşkların başında bu çok fazla geri planda kalır, erkeğin gülüşü kadının gözleri bakışı vs ve pır prı eden kalplerin bundan başka hiçbirşeyi görmeyen kör hali..fakat yaşamın içine girince gözler açılmaya başlar ve denirki, "ya seninle na kadar ayrı fikirdeymişiz biz" "ya inanamıyorum sen gerçekten böylemi düşünüyorsun" gibi hayal kırıklığı ifadeleri.
Bilmem anlatabildimmi.:)

E. Ali dedi ki...

Dünyanın en geçimsiz bir insanı bile dinlemesini bilen, iyi bir gözlemci olan, kendisinin ne dediğini değil ne demek istediğinin özünü anlayabilen ve böylece sohbetin kalitesini arttıran insanları sever, onlarla gayet güzel anlaşır.

Anlaşmak kaynaşmaktır, sohbettir, sevginin gerçeği de bu kaynaşmalardan doğar.

Kusursuz dost aramayalım kusursuz olmaya çalışmayalım. Değer vermeyi bilelim. Verilen emekleri görelim. Sevgi de emek ister zaten.

Unknown dedi ki...

değerli onuncu köyün adamı yine doğru söylemişsin zaten görmüş geçirmişsin ben de aynı düşüncedeyim uyum birbirine bakmak değil aynı yöne bakmak olmalı hayat zaten zor bir de farklı açılardan bakıp ikna edecek zaman yok lakin her zaman bu kadar şanslı olamıyoruz:))

Unknown dedi ki...

değerli üstadım e. ali
siz de anlaşmanın başka bir boyutundan dem vurmuşsunuz haklısınız herkes dinleyebilen birini ister ama dinlemek istemez ama ben bizi birleştiren binler bir varken paylaşımlarımız çokken aynı göğe bakarken asgari müştereklerde anlaşılması gerektiğini düşünüyorum

DERVİŞ dedi ki...

Bence de sevgi anlaşmak değildir. Hep söylerim " Seversin dünyayı doludizgin
ama o bunun farkında değildir
ayrılmak istemezsin dünyadan
ama o senden ayrılacak
yani sen elmayı seviyorsun diye
elmanın da seni sevmesi şart mı?
Yani Tahiri Zühre sevmeseydi artık
yahut hiç sevmeseydi
Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden? " dediği gibi Nazım ustanın sevgi tek taraflı da güzeldir. Bazen anlaşamamak ta da sevgi vardır. Bir dostum var. Çoğu konuda anlaşamayız ama kendisini çok severim.Karşılıklı Saygı sevgi ve dürüstlük olduktan sonra anlaşıp anlaşmamak çok önemli değil..

Unknown dedi ki...

olduğu gibi kabul edebildiğimiz insanları hayatımızda tutuyorsak seviyoruz demektir derviş sevince de anlaşılır bir şekilde bazen çekişerek bazen gülüşerek

öykü dedi ki...

yanlıs bence
sevgı anlasmaya dayalı bı derınlık tasır
aşk
anlasma beklemez
nedensız de yanında olursun karsındakının..
bı etkılesım
ruzgarın bı esıntısı gıbıdır o
ama sevgıde
anlasmak sart
sevgı dusunmeyı getırır
dusunmek derınlıkleri...

E. Ali dedi ki...

Bana verdiğiniz cevap hakkında:
Ama şunu bilin ki herkes “ben konuşayım sen dinle” modunda olsa ne anlaşma olur ne de sevgi olur. Bu durumda asgari müşterekler nasıl olabilir? Gerçi asgari değil azami müşterek bir şey var, o da birbirinizi dinlememeniz, her birinizin “ben anlatayım sen dinle” modunda olmanız. :)

Evet, karşısındaki kişinin kendisini dinlemediğinin farkında olmadan konuşan insanlar tatmin oluyor. Karşılıklı olarak birbirlerinin zaten dinlemedikleri sözlerini böle böle konuşuyorlar, birbirlerinden böylelikle tatmin oluyorlar ve de gaaaayet iyi anlaşıyorlar(!) :)))
Buna ister asgari müşterek deyin ister azami.. Hiçbir değeri yok. Değerlerden yoksun bir "anlaşabilme" tablosu oluşturuyorlar.

Unknown dedi ki...

sevmek kalbi bir anlaşmanın ilk şartıdır bence de öykü ama sanırım bu şarkıda söylenen sevmek daha çok aşkın içindeki o elektriği ne seninle ne sensiz modunu anlatıyor gibi geliyor
ama insani ilişkilerde başka o zaman sevginin anlaşmaya dayalı bir derinlik taşıdığı kesin hatta sevmenin anlaşmaya götürdüğü
mesela ben seni ve burada muhatap olduğum bir çok insanı hiç görmeden seviyorum bırf bu sevgi bizi asgari müştereklerde buluşturup anlaştırabilir%100 bir fikir birlikteliği değil bence anlaşmak ki onu tek yumurta ikizleri bile beceremiyor sağol yorumun için

Unknown dedi ki...

doğru diyorsun e.ali hepimiz o azami müşterekte birleşiyoruz
aslında toplum bazında aile bazında çok da anlaştığımız söylenemez yaşayıp gidiyoruz modundayız:)) iletişimin en etkili yoluna dinlemeye muhtacız ama dinlemek o kadar zor ki:=)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin