27 Aralık 2009 Pazar

AVATAR: BİR ŞAHASER Mİ, YOKSA BALON MU?





AVATAR'a,  hakkında yazılan yazıları okumadan biraz da eşimin isteğiyle gittim.Üç saat sonra sinemadan çıktığımda başım ve gözüm ağrıyordu. Üç boyut durumu gözümü çok yormuştu.

Bilim kurgu meraklısı olmadığımdan bana çok da bir şey vermedi film. Hakkını vermek lazım, ses, efekt, müzikler, görsellik güzeldi.Arada köpeğimsi, dinozarumsu, uçan garip mahluklar üzerinize üzerinize geliyor.Ciddi gürültü var, ama siz ne olursa olsun 3 boyutlu olarak izleyin.(Küçük bir kıyak yapayım size: Armada  da 3 boyutlu değil, boşuna gitmeyin)

 Ben ciddi uykusuzken gittiğim bu film de bir kaç kez daldım işin doğrusu:)) Ama eşim, " Muhteşem, işte film bu, bu yılın bütün oscar'larını götürür, vay be! " efektleriyle izledi, bittiğinde büyüsünden çıkamamıştı. Neymiş ilgi alanınızsa beğenebilir, ilgi alanınız dışındaysa benim gibi pek de bir anlam veremezsiniz.

Senaryoya gelince, bildik amerikan sineması formatı, belki de filmin en kötü noktası senaryo.Basit bir hikaye yüksek  teknikle görsel şölene çevrilmiş.

Yalnız şu hususu da görüyoruz film de, insanın yıl 2154 te olsa inanma, tapınma ihtiyacının devam ettiği gerçeğini.
Tabi tapındıkları şey bir ağaç.İşler ters gittiğinde onun etrafında yapılan ayinler, bana aciz varlıklar olan yaratılanların inanma ihtiyacının teşhisinin doğru, tedavisinin yanlış olduğunu hatırlattı.

Avatar'ı, sinema yazarları ve ilgililerinin başta sosyolojik ve psikolojik olmak üzere yapacağı değerlendirmelere havale ediyor, aynı anda aynı sinemada seyreden iki kişinin kısa yorumunu sunuyorum; bence bir balon, eşimce bir şaheser.

Gideceklere iyi seyirler :))   

6 yorum:

MAYRI dedi ki...

Bende fazla sevmem bilim kurgu filmleri.
Birde geçen hafta kurs arkadaşlarımla Neşeli Hayatlar'a gittim onu da sevmedim...

<:))

Unknown dedi ki...

neşeli hayatlar kesin skeçtir.sağol mayri

moroccom dedi ki...

tek farkı 3 boyutlu olması heralde...

Unknown dedi ki...

:))) sevgili adsoy

Adsız dedi ki...

bence balon...

Unknown dedi ki...

oooo kimler gelmiş nerelerdesin vecihi kitapların içine düştün bakıyom:))
ben de balon diye düşündüm ama değişik yorumlayan yazarlar var mesela o saldgan köpeklerin nefsin her katmanındaki tehlikeler olduğunu bertaraf edildikçe arttığını falan söylüyorlar o zaman ben de boş gözlerle seyretmişim diyorum tabi bu yorumlar çok üst düzey bir bakış genele yaymak zor
bu konuda bir yazı geçerse elime yayınlarım:))hadi sana iyi dersler 2010 da hayalindeki bölümde uzmanlığa başlarsın dilerim

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin