14 Mayıs 2010 Cuma

YOKLUĞUNDA HERŞEY KOKUSUNU KAYBEDİYOR...(UÇAN SÜPÜRGE NOTLARI 4)

 
1-NAR AĞAÇLARI POMEGRANATES AND MYRRH
FİLİSTİN/PALESTINE, 2008, 35 mm, renkli/color, 95’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Najwa Najjar
OYUNCULAR/CAST: Hiam Abbass, Ali Suleiman, Yasmine Al Massri, Ashraf Farah, Yousef Abu Wardeh, Samia Kuzmoz Bakri
ÖDÜLLER/AWARDS:
San Sebastián Film Festival “Cinema in Motion Ödülü”, 2008
Amiens Film Festivali “Senaryo Yaratma Fonu”, 2004
 
Amiens Film Festival’inden “yaratıcı senaryo fonu” kazanan film, yeni evlenen Kamar ve Zaid'in İsrail devlet güçlerinin, zeytinliklerine el koymasıyla değişen hayatlarını anlatıyor. Bir yandan İsrail askerlerine direndiği için hapse atılan Zaid’in, öte yandan toplumun bütün önyargılarına direnerek mesleği olan dansçılığı sürdüren Kamar’ın yaşadıklarını anlatan Najwar, İsrail topraklarında yaşayan Filistin halkının yaşadıkları hakkında da bize bilgi veriyor. Nar Ağaçları festivaldeki tek Filistin filmi.
 
KİŞİSEL KANAATİM: Seyrettiğim en güzel aşk filmlerinden biriydi. Oyunculuklar güzeldi. Hristiyan-Arap ve dansçılık gibi o coğrafya için lüks sayılabilecek bir meslekle iştigal eden zengin bir ailenin hayatını bile zindana çeviren işgalleri, topraklara yapılan haksız el koymaları görünce insan müslüman-fakir halkın halini düşünmeden edemiyor.Önemli bir ayrıntı da düğünleri dahi bizimkilere benzeyen bu ortadoğu filminde batı filmlerinin tersine birey geniş aile içinde yaşayıp zorlukta kenetlenen bir güce yaslanabiliyor. Yukarıda resmini gördüğünüz sahnede kadın düğünlerinden iki gün sonra götürülen ve ne zaman serbest kalacağı belli olmayan kocasına, yokluğunda herşey kokusunu kaybediyor diyerek aşkını ifade ediyordu. Yaşam ağır...İyi ki aile kavramının güçlü olduğu bir toplumda yaşıyoruz demeden edemiyor insan. Eğer bir yerde rastlarsanız 2008 yapımı bu filme kaçırmayın derim:))  
 
2-KARANLIK ARZULAR DARK HABITS

İSPANYA/SPAIN, 1983, 35 mm, renkli/color, 114’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Pedro Almodóvar
OYUNCULAR/CAST: Cristina Sánchez Pascual, Will More, Laura Cepeda, Marisa Paredes, Carmen Maura, Cecilia Roth
ÖDÜLLER/AWARDS: Sant Jordi Ödülleri “En İyi İspanyol Kadın Oyuncu”, 1984

“Kadın filmlerinin yönetmeni”olarak da bilinen Pedro Almodóvar’ın ilk filmlerinden Karanlık Arzular (Dark Habits, 1984), sevgilisinin yüksek dozda eroinden ölümüne tanık olduğu ve suçlanmaktan korktuğu için kaçan şarkıcı Yolanda Bell’in manastıra saklanmasını anlatıyor. Oysa genç kadınları, gecelerden ve sokaklardan korumaya çalışan bu manastırda yaşam dışarıdan daha ‘günah’ doludur. Sant Jordi Ödülleri’nde “En İyi Kadın Oyuncu” seçilen Julieta Serrano dışında Almodóvar’ın fetiş oyuncuları Carmen Maura, Cecilia Roth ve Marisa Paredes’i de barındıran bu hınzır komedi, iyilik-kötülük, günah-sevap arasındaki genel geçer kuralları da yerle bir ediyor.

KİŞİSEL KANAATİM: Film vermek istediği duyguyu veriyor; Rahipler ve rahibeler yani dindarlar dışarıdaki insanlardan daha günahkar, onlar gibi olacağımıza biz kendi günahlarımıza devam edelim daha iyi. 
Açıkçası insanın fıtratını en iyi onu yaratan bilir ve ona göre ihtiyaçlarını karşılayacağı bir daire çizer dinimize göre. O dairenin dışı yasaktır, içi ise serbesttir. Yemek, içmek, evlenmek, fıtrattandır. Bunları tamamen yasaklar ya da sınırsız bir şekilde sunarsanız sorunlar başlar. Sapkın ilişkiler, gizli birliktelikler ortaya çıkar, ruhunun terbiyesi için yapılması gereken diyetler kimsenin görmediği yerde bozulur. Doğruluk, dürüstlük gibi erdemler yitirilir, yalnızlık, gammazlama gibi durumlar ortaya çıkar. Bu nedenlerle bizim dinimiz insan fıtratını gözeten tek din olma özelliğini korumakta ve diğer dinler insanların eliyle bozulduğundan hayata karşılık gelememektedir. Bir de şu önemli hususu belirtmekte fayda var: Dini temsil vazifesi olanların yaptığı hatalar dine mal edilmemeli, beşerin şaşacağı unutulmamalı, insan onların yanlışları arkasına sığınıp kendi hatalarının mesuliyetinden kurtulamayacağını bilmelidir. Bu film bana bunları düşündürdü, vaktime yazık olduğu için üzgünüm, siz de yazık etmeyin derim:))  

  
3-MORVERN CALLAR MORVERN CALLAR
İNGİLTERE-KANADA/UK-CANADA, 2002, 35 mm, renkli/color, 97’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Lynne Ramsay
OYUNCULAR/CAST: Samantha Morton, Kathleen McDermott, Linda McGuire, Ruby Milton, Dolly Wells
ÖDÜLLER/AWARDS:
TFCA Ödülü “En İyi Aktris”/ TFCA Awards “Best Actress”, 2003
BAFTA Ödülleri “En İyi Aktris”/ BAFTA Awards “Best Actress”, 2002
Cannes Film Festivali “En İyi Yabancı Film”, “C.I.C.A.E. Ödülü”/Cannes Film Festival “Award of the Youth”, “C.I.C.A.E. Award” 2002
San Sebastián Uluslararası Film Festivali “FIPRESCI Yılın Yönetmeni”/San Sebastián International Film Festival “FIPRESCI-Director of the Year” 2002
Dinard İngiliz Film Festivali “En İyi Görüntü Yönetmeni”/Dinard British Film Festival “Best Cinematography”, 2002
İngiliz Bağımsız Film Ödülleri “En İyi Aktris”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”/British Independent Film Awards “Best Actress”, “Best Cinematography”, 2002
Stockholm Film Festivali “En İyi Görüntü Yönetmeni”/Stockholm Film Festival “Best Cinematography”, 2002
 
İskoçyalı yazar, Alan Warner’ın 1995’te yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanan filme adını veren Morvern Callar, küçük liman kenti olan Oban’da süpermarkette çalışan biridir. Bir Noel sabahı uyandığında, intihar eden sevgilisinin basılması için bıraktığı roman taslağının üzerindeki adı, nedenini bilmediği bir duyguyla silip kendisininkini yazar ve bir yayınevine gönderir. Anlık bir şokun ardından sevgilisinin kendisi için bırakmış olduğu nottaki iki kelimeyi aklına kazımış gibi hareket etmeye başlar: “Cesur ol!”
  
 
KİŞİSEL KANAATİM: Metefor olarak böcek ve karıncaların kullanıldığı, ölüm ile onu unutma çabasının at başı gittiği filmde, insan ruhunun kaybı ile sevgilisini kaybeden bir kadının yalnızlığı ile birlikte kendini eğlenceye  verdiği görülüyor.Aile mefhumunun yitirildiği toplumlarda bireyin ne kadar da büyük bir çıkmaza sürüklendiği, hayatı anlamlandıramayan, neyi araması gerektiğini dahi bilmeyen kişilerin bedeninin altında kaldığı ve hayatın bir zindana döndüğünü anlatan film ağır bir duygu durumu bırakıyor insan üzerine.      
 
 

2 yorum:

Birgül dedi ki...

Selam canım..Seçimim Nar Ağaçaları :-)

Unknown dedi ki...

ben de onu seçtim zaten bahar selam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin